11.6.08

Manyak Minyak

Dutch backpacker : Why don't you talk in Malay? (to me & wife)

Ceh. Nah, aku blog "in Malay"!

Baru baru ini, harga minyak petrol (dan diesel) telah naik dengan amat banyaknya.
Harga minyak mentah dunia sekarang sudah menjangkau US$ 130/liter jadi, nak tak nak sudah tentu lah harga minyak naik jugak.
OK. Itu aku boleh terima.

Tapi kalau naik banyak sangat sekali harung (in one go) memang la sakit hati. Pak Lah dengan selamba suruh "ubah gaya hidup" & potong elaun keraian menteri sebanyak 10% untuk menjadi contoh teladan yang ideal kepada kita semua. By the way (Walaubagaimanapun??), apa kah ke jadahnya elaun keraian itu? RM 18K sebulan? Untuk Pak Lah? Pak Lah dah la tidur semasa meeting, oops mesyuarat.

Pada hemat aku, Pak Lah tidak berapa bijak. Tak anticipate kenaikan harga minyak walaupun harga sudah naik dengan steady sejak 2-3 tahun lepas. Kenapa? Sebab Lah sibuk nak bukak koridor. Bengong. Koridor banyak banyak pun buat apa. Lepas tu belanja RM 17 juta untuk "menganjurkan" CYC yang tak diiktiraf. OK, ni bukan kerja Lah secara langsung tapi... lantak Lah.

Kalau kerajaan (sebab Pak Lah sekor sekor memang tak terpikir punya) cuba pikir dan tengok gambar yang lebih besar (look at the bigger picture) sepatutnya dapat menjangka harga minyak yang akan naik uncontrollably (tak terkawal). Oleh itu, mungkin kerajaan dapat menyediakan infrastruktur prasarana anjakan paradigma yang bersesuaian untuk menghadapi krisis ini.

Tetapi.... TIDAK. Mereka berbelanja sesuka hati. Koridor sana, indelible ink sini, CYC sana, election sini, bagi duit kat hakim dan lain lain lagi. Nah, sekarang lihat.

LIHAT!!!

LIHAT!!!

LIHAT lah brader.

Baru nak terhegeh hegeh menstrukturkan semula subsidi and taik (shit). Namun, segalanya sudah terlambat, SYAITAN!!!

Hahahahaha.

Tolong tengok siaran ulangan Gado Gado kat Astro Ria. Memang lawak gila babi.

Entry berikutnya dalam bahasa Belanda. Ruud van Nistelrooy, Sneijder, Robin van Persie, Giovanni van Bronckhorst, Marco van Basten, Rijkaard.

Sekian terima kasih.





3 comments:

mrs. todek said...

sayang,
u r such an idiot!! ahahaha!

genie said...

nazir razak's annual salary 9.3 million takde org bising pon. what the hell? Hassan Merican's only 1 million.

FaruqY Madihah-Aiman said...

rilek bro, rileeek.. hehe